Stap 2: Kies een platform

Er zijn veel verschillende brokers en exchanges waar je crypto kunt kopen. Het is belangrijk om de juiste te kiezen.

Cryptomunten kun je kopen via brokers of exchanges. Bij een broker is het zo dat je koopt van de site zelf: net als hoe je spullen in een winkel koopt. Bij een exchange koop je crypto van andere mensen: denk daarbij aan een markt. Vaak is het zo dat het gebruik van een broker makkelijker is maar wel meer kost. De keuze is reuze: er zijn honderden websites waaruit je kunt kiezen. De vraag is dan: welk platform past bij mij? Deze vraag is vrij simpel te beantwoorden omdat er slechts enkele brokers en exchanges zijn die gericht zijn op beginnende investeerders en die een goede reputatie hebben. Hier bespreken wij in het kort vier websites. Eerst twee Nederlandse brokers: LiteBit en BTCDirect, daarna twee internationale exchanges: Binance en Coinbase.

 

LiteBit

LiteBit is een Nederlandse broker die ruim 50 cryptocurrencies verkoopt. Omdat LiteBit een broker is, betaal je een premium op de crypto die je koopt: je bent dus iets duurder uit dan bij een exchange. Gemiddeld scoort Litebit niet al te best als we kijken naar Trustpilot.

 

BTCDirect

BTCDirect is ook een Nederlandse broker. Echter, BTCDirect heeft slechts een beperkt aanbod van enkele cryptocurrencies. Zoals te zien is op Trustpilot heeft BTCDirect een goede reputatie. Wel is over het algemeen de prijs die je betaalt voor een munt iets hoger dan op Litebit. Ook hier geldt dat je meer betaalt dan op een exchange.

 

Binance

Binance staat wereldwijd bekend als één van de beste cryptobeurzen. Binance is opgericht in 2017 en is sinds januari 2018 wereldwijd de grootste exchange op basis van volume. Binance staat vooral bekend om zijn uitstekende klantenservice. Het gebeurt wel eens dat een exchange wordt gehackt, maar Binance is één van de exchanges die het minst gehackt wordt: slechts een keer in 2019 heeft er een serieuze hack plaatsgevonden. Maar wat nog belangrijker is, is dat Binance alle gestolen Bitcoins uit eigen zak heeft vergoed. Het enige nadeel is dat de website en het traden onoverzichtelijk kan zijn voor beginners omdat Binance ook erg focust op ervaren handelaren.

 

Coinbase

Coinbase is een Amerikaanse exchange en staat ook bekend als een van de beste. Het is zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor beginners. Coinbase heeft een goede reputatie maar het nadeel is dat de site vaak crasht als er veel activieit is waardoor je geen crypto momenten kunt kopen of verkopen op belangrijke momenten (bijvoorbeeld als de prijs van Bitcoin een nieuw hoogtepunt heeft).

 

Dit waren vier grote websites waar je crypto kunt kopen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je doorgaan naar stap 3: het aanmaken van je account.

Ontvang Onze Nieuwsbrief