Stap 1: Maak een plan

Een plan maken is de eerste stap voor het investeren in crypto.

Het eerste wat je moet doen voordat je je eerste crypto koopt is een plan maken. Een concreet plan vormt de basis van een goede investering. Zonder plan zul je niet weten wanneer je moet kopen of verkopen en zul je sneller beïnvloed worden door je emoties. Hieronder staan enkele vragen die je jezelf kunt stellen.

Waarom investeer ik?

Dit is wellicht de belangrijkste vraag in deze lijst. Je kunt investeren om gewoon wat bij te verdienen, als indekking tegen inflatie of misschien wel voor je pensioen. Weten waarom je investeert, helpt je met het stellen van een doel. Een doel helpt weer bij het bepalen wanneer je je munten gaat verkopen. Als je geen duidelijk doel hebt, zul je hoogstwaarschijnlijk worden meegesleept door je emoties.

Er zijn velen geweest die tijdens de bubbel van 2017 hun vermogen omhoog zagen gaan tot enorme bedragen en daarna alles weer zagen verdwijnen. Als alles aan het stijgen is, is het moeilijk om helder te blijven: je denkt dat het alsmaar door blijft stijgen. Dit is de grootste valkuil voor crypto-investeerders. Hoewel duidelijk te zien is dat Bitcoin en andere crypto op de lange termijn stijgen, gaat dit wel met pieken en dalen. Een scherpe daling van de prijs heet een correctie. De prijs is als het ware te snel gestegen en moet gecorrigeerd worden naar zijn ‘echte’ prijs. Omdat Bitcoin niet zoals aandelen een ‘echte’ prijs heeft, is het moeilijk in te schatten wanneer het een goed moment is om te kopen of te verkopen.

Zorg dus dat je een concreet doel hebt. Wil je investeren voor je pensioen? Verkoop dan pas als je met pensioen gaat. Wil je alleen wat bijverdienen? Zet een doel en houd je daaraan. Dit betekent natuurlijk niet dat als je verkoopt, je gelijk alles moet verkopen. Aangezien Bitcoin op de lange termijn alleen maar meer waard is geworden, is het verstandig om altijd een deel achterhand te houden. Denk aan alle mensen die honderden of duizenden Bitcoins hadden toen die nog maar een paar euro waard was. Velen hebben op een gegeven moment alles verkocht, maar al hadden ze er maar eentje bewaard dan zou dit nu waarschijnlijk meer waard zijn dan wat zij er toen aan hebben verdiend.

 

Hoeveel wil ik investeren?

Hoewel in het verleden Bitcoin en de meeste andere cryptomunten op de lange termijn omhoog zijn gegaan, betekent dit niet dat dit altijd door blijft gaan. Er zal altijd enige onzekerheid blijven en net als met aandelen geldt dat je je inzet kunt verliezen. Een bekende regel is dan ook: investeer niet meer dan je kunt verliezen. Vraag jezelf af met welk bedrag je wel wat risico zou willen nemen. Als dat bedrag morgen nog maar de helft waard zou zijn, wat zou je dan doen? Wat als het niets meerd waard is?

Velen verwachten dat Bitcoin hoogstwaarschijnlijk nooit meer naar nul gaat, maar toch is het van belang om hierbij stil te staan. De dagelijkse schommelingen van crypto kunnen veel emotie teweegbrengen waardoor sommigen niet meer rationeel nadenken. Investeer dus niet met geleend geld of met al je spaargeld. Maak een afweging hoeveel je bereid bent om te riskeren.

 

Hoeveel risico wil ik lopen?

Het liefst wil iedereen nul risico lopen en makkelijk geld verdienen. Maar bijna overal is wel risico. Aandelen brengen risico’s met zich mee. Sparen kan zelfs risico met zich meebrengen: wat als je bank failliet gaat? Zo brengt ook crypto risico met zich mee, al is dit over het algemeen wel meer risico dan de eerder genoemde voorbeelden.

Maak een afweging hoeveel risico je wil nemen. Wil je zo min mogelijk risico? Dan is het een idee om alleen Bitcoin en misschien wat Ethereum te kopen. Wil je meer risico lopen met als mogelijke uitkomst meer winst? Dan kun je kijken naar kleinere munten. Let wel op: dit bekent niet munten die goedkoop zijn in prijs, het gaat hierbij om de market cap. Bedenk voor jezelf hoeveel risico je wil nemen en welke munten je wil aanschaffen.

Wanneer deze drie vragen zijn beantwoord en je besluit om door te gaan met het investeren in crypto, kun je doorgaan naar stap 2.

Ontvang Onze Nieuwsbrief