Wat is Blockchain?

Een simpele uitleg over de fundamentele technologie achter Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Een ‘blockchain‘ is simpel gezegd een systeem waarin data wordt opgeslagen op verschillende plekken. Deze data kan van alles zijn: transacties van munten, vastgelegde afspraken, persoonlijke berichten, en nog veel meer. Wat blockchain zo speciaal maakt is dat de data op verschillende plekken wordt bewaard: dit wordt decentraal genoemd. Blockchain is dus een decentraal netwerk. Dit is heel anders dan hoe huidige systemen werken: deze zijn vaak centraal. Centrale systemen hebben veel nadelen: servers kunnen gehackt worden, data kan worden vervalst en er is één instantie die alle data beheert. Bij blockchains is dit allemaal niet het geval.

Een decentraal netwerk

Een blockchain is een decentraal netwerk van data. Er zijn veel verschillende blockchain, maar om het simpel te houden kijken we voor nu naar het basisprincipe van blockchain. De data in de blockchain wordt opgeslaged in een keten van blokken (vandaar de naam blockchain). In die blokken is data opgeslagen: bijvoorbeeld Pietje heeft 1 Bitcoin overgemaakt aan Jantje. Om de zoveel tijd (bv. 10 minuten) wordt er een blok toegevoegd aan de keten. Om de keten alleen maar langer wordt blijft op deze manier de data dus altijd bestaan.

Maar waar wordt die keten dan bewaard? Op heel veel computers die verspreid zijn over de hele wereld. Mensen met computers kunnen deelnemen aan de blockchain door blokken te ‘minen‘. Dit houdt in dat zij de blockchain op hun computer hebben staan en helpen met het langer maken van de keten. Als beloning krijgen zij hiervoor een kleine hoeveelheid Bitcoins. Zo staat de blockchain dus opgeslagen op duizenden computers: zo is de blockchain een decentraal netwerk.

Voordelen van blockchains

Het decentrale karakter van blockchains heeft veel voordelen:

  • Fraude/Hacking is (bijna) onmogelijk: omdat de gegevens decentraal worden bewaard, kan je niet zomaar het systeem hacken en zeggen dat jij 1000 Bitcoins hebt. De enige manier waarop dit mogelijk is, is als je toegang hebt tot meer dan de helft van alle computers waarop de blockchain bewaard wordt: dit wordt ook wel een 51%-attack genoemd. Bij Bitcoin is dit nog nooit gebeurd.

 

  • Niemand is de baas: er is niemand die kan bepalen wat er met de Bitcoins van iemand anders gebeurt. Bij een bank is dit wel zo, zij kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je geen toegang hebt tot je geld. Of denk aan de Europese Centrale Bank (ECB) die geld kan bijprinten wanneer zij maar willen.

Nadelen van blockchains

Alles heeft wel nadelen, zo ook blockchain. Hier zijn een paar van de grootste nadelen van blockchains:

  • Verbruikt veel energie: Bitcoin en de meeste andere blockchains hebben veel computers nodig om het netwerk draaiende te houden. Dit kost erg veel energie. De blockchain Bitcoin verbruikt bijna evenveel stroom als heel Luxemburg.

 

  • Data kan niet worden veranderd: een van de grootste voordelen van Bitcoin kan ook worden gezien als een nadeel. Als er een keer een foutje wordt gemaakt kan dit niet terug worden gedraaid. Als je werkt met crypto of blockchains is het dus heel belangrijk dat je zeker bent van je zaak, anders maak je misschien een fout die niet teruggedraaid kan worden.

Filmpjes

Filmpjes helpen vaak met het beter begrijpen van nieuwe concepten. Hieronder staan twee YouTube videos (in het Engels) die de werking van blockchains uitleggen. Het linker filmpje geeft een simpele uitleg, het rechter filmpje is wat uitgebreider en gaat dieper in op hoe blockchain precies werkt.

Ontvang Onze Nieuwsbrief